Bőségszaru készítés karácsonyra
Veronika 2007.10.29. 18:19
A karácsonykor szokásos ajándékkosár helyett remek ötlet a saját készítésű bőségszaru, másképpen cornucopia. Ebből kínálhatunk vagy ebben ajándékozhatunk hagyományos karácsonyi finomságokat: almát, diót, mézes süteményt.
Akár a családtagok vagy a vendégek kínálására használjuk, akár az ajándéknak szánt finomságokkal töltjük meg, a bőségszaru mindenképpen jól mutat a karácsonyfa alatt. Ha ajándékba adjuk, kössünk rá egy szép masnit. Minél szebben díszítjük, annál nagyobb örömet szerezhetünk vele, különösen a gyerekeknek. Ünnepi asztali díszt is varázsolhatunk belőle: töltsük meg fenyőágakkal és üveggömbökkel, majd tegyük a megterített asztalra.
A bőségszarut díszíthetjük angyalmotívumokkal és aranyszínű festékkel, gyerekeknek pedig ragaszthatunk rá tarka karácsonyi figurákat. Elegendő hely jut benne a karácsonyi finomságoknak.
A bőségszarut egyszerűen elkészíthetjük. A legfontosabb kellékek: szúnyogháló, gipszpólya, tapétaragasztó, dísz- és sima csomagolópapír. Egy négyzet alakú szúnyoghálóból formáljunk tölcsért, amit aztán ragasztószalaggal rögzítünk. A nagy bőségszaruhoz 60×60 cm-es négyzetet vágjunk ki a szúnyoghálóból. Készíthetünk kisebbet is, de a szúnyoghálóból mindig négyzet alakú darabot vágjunk le.
A tölcsér csúcsos végét kissé hajtsuk vissza, a nyílást pedig formáljuk enyhén hullámosra. Ezután kezdjük el bevonni az egyes rétegekkel. Először helyezzünk fel egy réteg gipszpólyát (gipszpólya hiányában egyszerű sebkötözőpólyából vegyünk néhány csomaggal, és azt mártsuk gipszbe).
A bőségszaru ezzel a borítással szilárd lesz. Peremét vastagítsuk meg újságpapírral. Ezután tépkedjünk (3×10 cm-es) csíkokra egy csomagolópapírt, és ragasszuk fel tapétaragasztóval. Utolsó rétegnek borítsuk be díszcsomagolóval. Vágjunk ki apró motívumokat, és ragasszuk tele az egész bőségszarut. Végül a szaru belsejét fessük be a külső borításhoz illő színnel.
|